Sunday, 6 August 2017

Resepi Puding Karamel yang sangat SENANG!!!



Haiii uolss. So harini saya mau share resepi puding karamel yang sangat sangat supper dupper senang. Actually, ni kali kedua sdh buat ni puding. 1st time buat duuuulllluuuuuu ntah tahun bila tu. Tapi xda menjadi huhu . So give up la kunun. Ni kali kedua. Mau buat pun sbb masa mini banquet haritu di college, kami hidang puding karamel ni as a dessert. So sampai sja rumah, terus rasa mcm mau buat sja puding ni untuk kc makan family and boyfriend. Ehem!
Search punya search, akhirnya jumpa juga resepi yang saya rasa, okaylaa. Cuma saya ada ubah2 sikit itu resepi sbb xmau manis sangat kan. Nanti boyfriend and also my dad xda boleh makan coz drg xda suka benda2 yang manis ni. So, mari kita mula!






BAHAN-BAHAN ( KARAMEL )
• 5 sudu besar gula pasir
• 2 sudu besar air


1. So, untuk buat dia punya karamel, aka gula hangus, panaskan gula dengan api yang KECIL atau SEDERHANA, kemudian masukkan air.
2. Kacau adunan sampai gula jadi perang. Kalau nampak cantik sdh tu warna dia, okay! Tutup api, tuang dalam loyang dan ketepikan
Note : pastikan masa masak ni gula, guna api KECIL atau SEDERHANA sja ya. Jangan guna api besar sbb nnti gula tu cpt cair dan hangus. Kalau guna api kecil atau sederhana, senang sikit mau kawal



BAHAN - BAHAN ( PUDING )
• 1 tin susu cair ( boleh juga simpan sikit untuk topping )
• 1/2 cawan air
• 4 sudu besar gula pasir ( na kalau suka manis, tambah la 1 kg gula pun tiapa )
• 1 sudu kecil esen vanilla
• 5 biji telur ayam ( jangan pula pg ambil telur itik )


1. Panaskan pengukus ( boleh juga pakai oven tapi saya belum lagi cuba mcm mna tekstur itu puding. So kalau mau cuba pakai oven, boleh la cari resepi puding karamel yg pkai oven)
2.Pecahkan telur ke dalam mangkuk dan gaul tapi jangan sampai berbuih. Cukup sampai pecah kuning telur
3. Masukkan esen vanilla, susu cair, air dan gula kemudian kacau secara kasih sayang aka secara perlahan dan jangan sampai berbuih.
4. Tuang adunan tadi ke dalam gula karamel yang kita sdh buat mula-mula. Kukus dalam 45 minit atau sehingga masak. Guna api sederhana.
5. Sejukkan dalam peti sejuk, tuang susu cair yang kita simpan tadi untuk topping, potong dan siap untuk dihidang. Kalau xmau ada topping pun boleh. Makan macam tu sja pun sedap. Aummm!





Gambar 1st tanpa topping dan gambar kedua dengan topping which is itu susu cair. Kalau mau lagi sedap, sejukkan dlu dalam peti sejuk selama 2-3 jam baru makan. Senang kan? Selamat mencuba! 






No comments:

Post a Comment